Czy kombuchę należy przygotowywać tylko na herbacie? Czy kombuchowe bakterie i drożdże w ogóle zaczną pracować w kawie?
Przychodzimy dziś do Was z odpowiedzią na te pytania!
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście co takiego można fermentować… szczerze, to mam wrażenie, że chyba wszystko.
W internecie można znaleźć relacje z naprawdę szalonych eksperymentów!
Naszym pierwszym eksperymentem poza herbatą, była właśnie kawa. Szukaliśmy w napojach jeszcze większego orzeźwienia i pobudzenia. Uwielbiamy cold brew, mrożone herbarty, przelew na lodzie… to nasze smaki na lato więc czemu by nie spróbować z kawą?
Próbowaliśmy kawbuch innych producentów i wiedzieliśmy, że to może być to.
Jak w przypadku herbaty, najważniejszym składnikiem który da świetny smak jest KAWA. W Krakowie znajdziemy mnóstwo świetnych palarni kawy ale wybór padł na Dobrą Palarnię Kawy, która miała już doświadczenie w pracy z kombuchą na kawie 🙂
Wraz z ekipą z Dobrej, zgodnie stwierdziliśmy, że najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie najpierw cold brew na wybranych przez nas kawach i potem dodanie kombuchowego starteru. Rozpoczęliśmy testy… Różne palenia ziaren, gramatura, metoda obróbki… litry kawy przelały się przez naszą produkcję, aby w końcu otrzymać TO COŚ.
To, co właśnie znajdziecie na naszym sklepie internetowym i w Dobrej! Bazowym smakiem jest kawa pochodząca z Brazylii, wypalana pod espresso, 24 h maceracji cold brew i następnie kilka dni fermentacji.
Zdecydowaliśmy się również na smaki limitowane, które będą się zmieniać wraz z opróżnianiem przez Was naszej produkcyjnej lodówki! Świat kaw jest naprawdę ogromny, wszystkich nie da się wypić, ale małą część postaramy się dla Was przefermentować 😉
Więc: tak. Kawa jak najbardziej lubi się z kombuchą! Daje cudowne orzeźwienie i walory kawy, nam przypomina troszkę espresso tonic.
Bardzo cieszymy się, że po miesiącach prób i błędów, możecie razem z nami cieszyć się kolejnymi świetnymi eksperymentami!